search
Työntekijän matkassa

Työntekijän matkassa: Vastuu ja laadukas työnohjaus motivoivat kesätyöntekijää

9.9.2019

Constin työmailla tehtiin läpi kesän kovasti töitä. Syystuulet sateineen ovat saapuneet ja on aika jälleen kiittää aivan jokaista kesätyöntekijäämme ahkerasta työstä työmaillamme ympäri Suomen. Kaksi kesätyöntekijäämme kertoivat fiiliksiään kesäkauden jälkeen, ja mikä Constissa ja kesässä oli parasta. Vahvoiksi motivaatiotekijöiksi nousivat mahdollisuus kantaa vastuuta sekä laadukas työnohjaus.

 

Juho Viljanen, työnjohtoharjoittelija, Tampere

Olen päätynyt rakennusalalle ja rakennusinsinööriksi isäni jalanjäljissä. Hain Constille kesätöihin, koska olen kiinnostunut korjausrakentamisesta ja Consti on alan ykkönen. Kesän olen työskennellyt Constin Tampereen yksikössä työnjohtoharjoittelijana.

Kesä on mennyt hyvin. Olen oppinut paljon uutta julkisivutöistä sekä ison rakennusliikkeen ja ison työmaan toiminnasta. Olen saanut myös kokemusta tilan käytöstä kaupunkialueella. Työmaamme sijaitsee Tampereen keskustassa, joten materiaalin varastointi- ja vastaanottoaluetta meillä on rajatusti. Jokaiseen materiaalikuljetukseen täytyy valmistautua hyvissä ajoin, jotta materiaalille on tilaa ja jalankulku saadaan ohjattua turvallisesti työmaan ohi.

Hankkeessa on tullut eteen myös uusia työvaiheita, joissa en itse ole ollut ennen mukana, kuten valaminen ja rappaus. Kesäaikana työskentelyssä on pitänyt ottaa monia asioita huomioon.  Hellejaksolla rappaamisen jälkihoito oli haastavaa lämpötilan kohotessa korkealle ja rapattua pintaa piti kastella säännöllisesti muutaman kerran päivässä, sunnuntaisinkin. Valamistöissä taas tarkkuutta vaati pieni käytössä ollut tila sekä Tampereen kesätapahtumat ja niistä aiheutuvat ruuhkat. Opin myös sen, kuinka paljon kesäloma-ajat voivat hankaloittaa rakentamista ja materiaalitilauksia. Alkukesästä on mieleeni jäänyt erikoinen tapahtuma, kun yksi aika suuri tilaukseni toimitettiin minulle kuusinkertaisena. Näin jälkeenpäin se jo huvittaa.

Esimieheni jäätyä kesälomalle puoleksitoista viikoksi, pääsin vastaamaan itsenäisesti työmaasta. Olen tehnyt erilaisia hankintoja, sopinut asioita ja jakanut työtehtäviä – myös puhelimessa puhuminen ja sähköpostien kirjoittaminen ovat siis tulleet tutuiksi.

On ollut mukavaa olla isossa firmassa harjoittelemassa. Olen saanut laadukasta perehdytystä ja opastusta. Myös työkaverit ovat todella mukavia ja ammattitaitoisia. Kesätyöni päättyy lokakuun alkupuolella, ja silloin pääsen lomailemaan ulkomaille asti.

 

Mazyar Shirmohammadi, työnjohtoharjoittelija, Helsinki

Rakennusala on kiinnostanut minua jo pienestä pitäen. Tulevaisuudessa haluan toimia vastaavana mestarina työmaalla, mikä tarkoittaa sitä, että pitää olla paljon osaamista ja kykyä hallita koko työmaan toimia.

Olen aikaisemmin tehnyt töitä Constille aliurakoitsijan kautta. Kokemuksesta jäi niin hyvä mieli, että laitoin työhakemukseni ensimmäisenä Constille. Kesä menikin hyvin töiden, ja hieman opiskelunkin, parissa.

Muutaman kesätyöviikon jälkeen aloin paremmin ymmärtää työmaan tapahtumia. Sain vastuuta ja tehtäviä, joita pääsin itsekseni miettimään. Kiinnostavimpia tehtäviä olivatkin sellaiset, joissa pääsin todella pähkäilemään erilaisia vaihtoehtoja ja parasta ratkaisua.

Työskentelin Kansallisarkiston kohteessa ja työmaalla opin todella paljon uutta, mistä voisi kirjoittaa pitkän listan. Meillä oli hyvä fiilis työkavereiden kesken ja kysymyksiini vastattiin aina ilomielin. Oli mukava tutustua uusiin ihmisiin ja olla työmaalla ammattilaisten parissa, jotka auttoivat tilanteessa kuin tilanteessa.

Tänä kesänä yksi parhaista kokemuksista oli kuitenkin se, kun sain pienemmällä työmaalla vastattavakseni siellä tehtävät työt ja takuukorjaukset. Toki työmaan vastaava työnjohtaja toimi apunani, mutta olen iloinen onnistumisestani ja siitä, että sain tärkeimmät työt siellä hoidettua.

Kesätyöni päätyttyä ehdin lomailla vielä viikon verran, mutta nyt olen taas palannut koulun penkille. Ensi vuonna osaan tehdä töitä jo paljon itsenäisemmin.


Uusimmat