search
Työntekijän matkassa

Työntekijän matkassa: Vapaus, luottamus ja käytännön työn ymmärtävä johto innostaa työssä

11.9.2017

Tapaamme aurinkoisena alkukesän päivänä Helsingin Yhteislyseon eli tuttavallisemmin HYLin työmaalla työmaapäällikkö Ilkka Raiskin ja työmaainsinööri Salli Niskan. Ilkka on ottanut työmaan vastuulleen kesällä 2016 ja toimii työmaalla vastaavana mestarina. Salli liittyi joukon vahvistukseksi joulukuussa 2016. Constilla Ilkka on ollut jo lähemmäs 8 vuotta ja Salli 2,5 vuotta.  Kun Ilkka pitää ohjat käsissä työmaalla, Salli auttaa ja hoitaa myös toimiston paperihommia. Yhdessä tämä kaksikko hoitaa myös hankintaan ja lisätöihin liittyviä tehtäviä sekä työskentelee korjausrakentamisen asiantuntijoina tiiviisti yhteistyössä myös suunnittelijoiden ja arkkitehtien kanssa.

Haastatteluhetkellä työmaalla työskentelee myös noin 25 työntekijää, mutta kokonaisurakan aikana perehdytettäviä työntekijöitä Ilkka arvioi työmaalla käyvän jopa 400  työvaiheiden vaihtumisten myötä.

Millainen työpäivä tänään on tiedossa?

Ilkan ja Sallin työpäivään on luvassa lisätyötarjousten tekemistä sekä kierros valvojan ja telinemiehen kanssa. Lisäksi kilpailutetaan kodinkonehankintoja ja suunnitellaan kesän kriittisiä työvaiheita. Kesäkaudelle osuvien töiden pitäisi olla kunnossa elokuun alkuun mennessä, joka enteilee vauhdikasta kesää.

Mikä Constilla työskentelyssä on parasta?

Constilla työskentelyssä parasta on Ilkan ja Sallin mukaan mm. vapaus ja luottamus. Kukaan ei vahdi selän takana vaan Constilla luotetaan työntekijöihin. Työ on lisäksi tarpeeksi haastavaa, joka osaltaan pitää mielenkiintoa yllä. Lisäksi positiivisena koetaan, että kiinteä johto on helposti lähestyttävä ja tuntee myös käytännön tasolla työskentelyn vaatimukset.

Millainen työmaa HYL on? 

Ilkka kertoo, että urakan myötä koulussa tekniikka uusitaan kokonaisuudessaan ja katolle rakennetaan kaksi IV-konehuonetta. Samassa yhteydessä koulun katto uusitaan kokonaan, jonka myötä myös katon muoto muuttuu. Urakasta suurimman siivun vie kuitenkin sisätekniikan uudistamistyö, jonka lisäksi kaikki pinnat uusitaan ja tehdään joitain tilamuutostöitä. Lisäksi pihalla on uusittu salaojat ja viemäreitä.

Oman haasteensa urakkaan tuo, että työmaan ollessa käynnissä myös lukuvuosi on yläasteella ja lukiossa normaalisti vauhdissa. Koko urakka käynnistyikin väistötilojen rakentamisella, jossa Constin osuus oli maanrakennuksen ja perustusten luomisessa. Joulukuussa 2016 opetus siirtyi väistötiloihin piha-alueen laidalle rakennettuihin parakkeihin, mutta isot yhteiset tilat ovat edelleen oppilaiden ja henkilökunnan käytössä. Toisaalta kesällä  ihmisvilinä työmaalla rauhoittuu, kun oppilaat ja henkilökunta siirtyvät kesälomille. Tämän myötä työskennelläänkin ripeällä tahdilla, jotta ruokala, keittiö, aula, puukäsityöluokka ja liikuntasali saadaan remontoitua ennen oppilaiden paluuta opintojensa pariin.

Positiivista tässä urakassa kuitenkin on sen mielekkyys, että tilaajaorganisaatio on ollut mukava ja yhteistyö toiminut niin tilaajan kuin henkilökunnankin kanssa.

Kiitos Ilkalle ja Sallille esittelykierroksesta!


Uusimmat