search
Työntekijän matkassa

Consti Way: Ammattitaito on rohkeutta kyseenalaistaa

7.4.2022

Kari Lappalainen on työskennellyt vuodesta 2018 Constin Yritykset-toimialalla, Service-yksikössä. Tällä hetkellä hänen pääsääntöinen työpisteensä sijaitsee Vantaalla kauppakeskus Jumbossa, jossa hänen tehtävänään on huolehtia siitä, että kauppakeskuskiinteistö on kunnossa asiakkaita varten.

Vantaanportissa sijaitseva kauppakeskus Jumbo on rakennettu vuonna 1999, ja laajennusosa valmistui vuonna 2005. Kauppakeskuksessa on yli sata erilaista liikettä, useita ravintoloita ja kaksi suurta hypermarkettia. Suurten asiakasmäärien vuoksi kiinteistö onkin kovalla käytöllä.

Kun Kari Lappalainen lähetettiin kauppakeskukseen tekemään korjaustöitä kolme vuotta sitten, jäi hän sille tielle. Kiinteistössä oli tarve monipuoliset laatoitus- ja korjaustyöt hallitsevalle, luotettavalle tekijälle, ja pian Lappalainen sopikin kauppakeskuksen kiinteistöpäällikön Hannu Hirvosen kanssa olevansa käytettävissä vakituisesti.

Kari Lappalainen toteuttaa huoltotöitä Jumbon kauppakeskuksessa.jpg

Tarkkuutta ja visuaalista hahmotuskykyä

Työskentely Jumbossa on monipuolista. Karilla on kauppakeskuksen tiloissa säilytyspaikka usein käytetyille välineille, ja loput omat työkalut kulkevat Constin huoltoautossa. Siitä, että kiinteistössä on tuttu tekijä, on paljon hyötyä. Karilla, kiinteistöpäälliköllä, sähkömiehellä ja kiinteistöhuollolla on yhteinen viestiryhmä, ja yhteistyö sujuu saumoitta.

”Luottamus on täällä tärkeässä asemassa. Kauppakeskuskiinteistössä on oltava joustava ja tiedettävä, milloin asiakastiloissa voi työskennellä. Turvallisuudesta on huolehdittava, eikä yritysten toimintaa saa häiritä. Pölynhallinta on äärimmäisen tärkeää – työkohteesta ei saa päästä pölyä karkuun”, Kari kertoo.

Karin työ vaatii paljon visuaalista hahmotuskykyä ja mittojen ja ainemäärien tarkkaa laskemista. Paikat eivät yleensä ole suoria ja korjattava alue saattaa olla keskellä suurta lattiaa. Suurimmalla kulutuksella ovatkin lattiat. Laatoituksia, liikuntasaumoja ja saumalistoja uusitaan paljon.

”Kauppakeskuksessa käytetään paljon raskaita nostimia, joten laatoitukset ja listoitukset on tehtävä huolella. Ne eivät saa murtua, ja korjattujen kohtien pitäisi erottua kokonaisuudesta mahdollisimman vähän. Yhtenä tärkeimpänä asiana työssäni pidänkin sitä, että on ensin selvitettävä, miksi jokin paikka on rikkoutunut. Silloin voin tehdä sen entistä paremmin, eikä sitä tarvitse korjata pian uudestaan. Ammattitaito on sitä, että osaa kuunnella ja kysyä. Ei kannata jumiutua vanhaan ratkaisuun”, Kari sanoo. ”Olen kylläkin saanut palautetta, että oma työnjälkeni erottuu muista, koska uusi lattia on entistä tasaisempi ja suorempi”, hän täydentää.

Jumbon kauppakeskuksen metallilistat valmistuvat Constin verstaalla.jpg  Consti huoltaa Jumbon kauppakeskuksen tiloja.jpg

Hommat alusta loppuun

Kauppakeskuksen kunnostustehtäviin kuuluvat myös muun muassa parkkihallin opasteiden ja liikennemerkkien uusiminen sekä vuokralaisten tiloissa kiinteistölle kuuluvat työt. Toisinaan myös vuokralaiset itse tekevät tilauksia. Erityisempiä töitä viime aikoina ovat olleet infotiskin koronasuojien suunnittelu ja asennus sekä keskelle käytävää auenneen Jungle Juice Barin kiinteistöön liittyvät talotekniikka- ja rakennustyöt. Talotekniikka toteutettiin yhteistyössä Consti Talotekniikan kanssa, kuten suurin osa muistakin kiinteistön taloteknisistä tarpeista.

Yhteistyö constilaisten kesken on Jumbossa ollutkin avainasemassa. Metallilistat mittatilauksena toteuttaa metallimies Jari Riipinen Constin omalla verstaalla, jossa myös esimerkiksi osa Jumbon Gallerian penkeistä on hiottu ja lakattu uudelleen.

”Pidän siitä, että saan hoitaa homman alusta loppuun: mittauksen, suunnittelun, tilaukset ja asennuksen.  Parasta tässä työssä onkin oman työjäljen näkeminen sekä töiden vaihtelevuus. Constissa on se etu, että isompiin projekteihin on saatavilla ammattitaitoisia apukäsiä”, Kari toteaa.

Kari Lappalaisesta on hienoa olla mukana kehittämässä isoa kiinteistöä. Hänellä on mittava kokemus erilaisista liiketilaremonteista ja ravintolakorjauksista. Ammatti on myös elämäntapa, ja rakennustöitä on tullut tehtyä hyväntekeväisyystyönäkin muun muassa palvelukiinteistössä.

Kotonaan Karilla on oma puusepänverstas, jossa hän on rakentanut kotiinsa kirjahyllyn ja muita kalusteita sekä aikanaan yrittäjänä toteuttanut kalusteita myös asiakkaille. Hänen viimeistelytaidoistaan kertoo myös teroitustaito – taltat ja puukot hän teroittaa peilinteräviksi, mikä on sekin vaatinut malttia harjoitella ja löytää oikeat työskentelytavat ja kulmat. Kari Lappalaisen ja hänen ystäviensä keittiöveitset ovatkin peilinteräviä.

 

Artikkeli on julkaistu Constin Uudistajat-sidosryhmälehdessä helmikuussa 2022.


Uusimmat