search
Uutinen

Uudis- ja korjausrakentamista Helsinki-Vantaalla

11.1.2022 10.30

Hyvin sujunut Helsinki-Vantaan T2-hanke jatkuu vanhan osan korjausrakentamisella. Consti on mukana palkitussa allianssissa.

Joulukuussa 2021 valmistunutta Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2:n laajennus- ja muutoshankkeen lopputulosta eli uutta terminaalia on kiitelty viime aikoina paljon julkisuudessa. Lähes seitsemän vuotta kestänyt hanke oli mittakaavaltaan poikkeuksellinen, mutta allianssihankkeena toteutettu projekti on silti herättänyt huomiota sujuvuudellaan. Consti oli mukana hankkeen talotekniikka-allianssissa.

Lentokentän uudistaminen jatkuu kuitenkin edelleen: nyt vuorossa on niin sanottu muutososa, jossa saneerataan vanhaa terminaali 2:ta. Consti jatkaa edelleen samassa allianssissa. Myös yhtiön omassa tiimissä on pääosin samoja constilaisia kuin aiemmassa vaiheessa, tosin henkilöstömäärä on nyt pienempi.

”Voimme nyt käyttää hyväksemme jo edellisessä hankkeessa saamiamme monia oppeja muutososan saneerauksessa. Lentokenttäympäristössä toimiminen poikkeaa kuitenkin paljon tavallisemmista kohteistamme”, Constin LVI-projektipäällikkö Niklas Sainio sanoo.

T2 uusitut wc-tilat.jpg

Avainsanoina suunnitelmallisuus ja huomaamattomuus

Tällä kertaa töitä tehdään aiempaa enemmän matkustajien keskellä, kun tilat ovat saneerauksen aikana normaalisti käytössä, ja matkustajamäärät ovat koko ajan kasvussa. Työt etenevät selkeissä vaiheissa. Ennen jokaisen vaiheen aloittamista haetaan etenemiselle lupaa lentokenttää hallinnoivalta Finavialta.

”Työmme ei saisi käytännössä näkyä eikä kuulua. Tämä tavoite edellyttää tietenkin erittäin hyvää suunnittelua ja tiedonkulkua kaikkien toimijoiden välillä. Erityistä varovaisuutta ja koulutusta tarvitaan siksi, että vaikkapa väärästä ovesta epähuomiossa kulkeminen aiheuttaa lentokentällä hälytyksen. Muun muassa näistä turvallisuuteen liittyvistä syistä Constilla onkin työmaalla pääosin vain omia asentajia, joilla on jo kokemusta lentokentällä työskentelystä”, Consti Talotekniikan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Rouvinen kertoo.

Lentoaseman terminaali kahdessa talotekniikkaa.jpg

Kaikkien aikojen suurin hanke

Kahdessa vaiheessa saneerattavan muutososan on tarkoitus valmistua syksyllä 2023. Kokonaisuudessaan T2-projekti on Constin talotekniikan kaikkien aikojen suurin hanke, ja siihen on sisältynyt sekä uudis- että korjausrakentamista.

”Olemme päässet lentokentällä käyttämään hyväksemme jo aiempaa kokemustamme allianssityöskentelystä ja myös kartuttamaan sitä lisää. Jo nyt on selvää, että edellisestä vaiheesta saatu allianssiosaamisemme on helpottanut nyt toteutettavan projektin etenemistä”, Marko Rouvinen sanoo.

”Esimerkiksi tiedonkulku allianssin toimijoiden, Finavian ja vuokralaisten välillä sujuu hyvin. Allianssiosapuolten käytössä ollut yhteinen työskentelytila lentokentällä on osoittanut hyödyllisyytensä.”

Onnistuneen projektin ytimessä on siis jälleen jotain muutakin kuin ainoastaan käytettävissä olevat taloudelliset resurssit.

”Kyllä tämä hanke on taas osoittanut, että onnistuminen on suurimmaksi osaksi kiinni oikeanlaisista, osaavista ammattilaisista ja heidän kyvystään sitoutua pitkäjänteiseen yhteistyöhön”, hankekehityspäällikkö Eerik Jokinen summaa.

Helsinki-Vantaa Terminaali 2.jpg


Uusimmat uutiset