search
Uutinen

Moni ikkuna päältä kaunis

18.11.2021 13.35

Historiallisiin kohteisiin osataan yleensä vaatia rakennuksen tyyliin soveltuvat ikkunat, mutta niiden laatu saattaa yllättää.

Ikkunan kehysmateriaali ei vaikuta lämmöneristävyyteen tai kännykän kuuluvuuteen, mutta kestävyyteen ja ulkonäköön se vaikuttaa.

Ylivoimaisesti suosituin ikkunakarmi on Suomessa puu-alumiini-ikkuna, jossa sisäpuoli on puuta ja ulkopuoli säätä paremmin kestävää alumiinia. Vanhoissa arvotaloissa puiset ikkunakarmit ovat kuitenkin kestäneet  säitä vuosikymmeniä.

- Puuikkuna kestää edelleen vuosikymmeniä, kunhan se on laadukasta puuta ja hyvin maalattu, tietää Constin ikkunaekspertti Hannu Lonka. Consti Ikkuna -palvelun projektipäällikkönä toimivalla Lonkalla on kokemusta ikkuna-asennuksista yli 40 vuotta. 

Consti Ikkuna tarkoittaa palvelua, jossa asiakas saa ikkunaremontin tilauksesta luovutukseen Constilta, eli tilaajan ei tarvitse pyytää esimerkiksi tarjouksia eri ikkunatoimittajilta.

- Meillä on hyvät suhteet suomalaisiin ikkunavalmistajiin, myös pieniin perinneikkunoiden tekijöihin, ja tiheäsyisen puuraaka-aineen toimittajiin, Lonka kertoo. Ikkunat tehdään käytännössä aina mittojen mukaan.

As Oy Eura kaareva perinneikkuna.jpg

Laatu ei näy ulospäin edes ammattilaisille

Taloyhtiöiden hallitukset ja korjausrakentamiseen erikoistuneet arkkitehdit osaavat vaalia rakennuksen tyyliä ja vaatia siihen sopivia perinneikkunoita. Lonka on kuitenkin huomannut, että jopa ammattilaisilta puuttuu usein ymmärrys siitä, että hyvältä näyttävä perinneikkuna ei välttämättä ole laadultaan lähelläkään sitä, mitä sen pitäisi olla.

- Jos ikkunan puukehykset tehdään niin sanotusta bulkkitavarasta ja tyydytään tehdasmaalaukseen eikä huolehdita ulkopuolen huoltomaalauksesta, niiden elinkaari on vain 15-20 vuotta, Lonka toteaa tylysti.

Puuikkunat tehtiin ennen tiheäsyisestä tukkipuun sisäosasta, ja sitä pitäisi osata vaatia nytkin. Tiheäsyisessä puussa on vähemmän heikompaa kevätpuuta, ja tiheäsyisen männyn sydänpuu on lisäksi kyllästynyt puun omilla suoja-aineilla. Männyn sydänpuun kestävyys onkin painekyllästetyn puun luokkaa.

Näyteikkunoihin ja pääsisäänkäynnin oviin käytetään usein tammea.

Lisäkerros maalia asennusvaiheessa kannattaa

Kehyksen elinkaari lyhenee usein myös asennusvaiheessa. Kun ikkunat vaihdetaan laajemman julkisivuremontin yhteydessä, mikä on taloudellisesti järkevää, ikkunat asennetaan ensin ja suojataan muoveilla. Puukarmeihin ei voi kuitenkaan teipata muoveja, vaan ne pitää niitata. Ja niiteistä jää reikiä, jotka imevät vettä.

- Siksi suosittelemme, että puuikkunoiden ulkopuolet maalataan aina asennuksen jälkeen uudelleen. Tehtaalla maalattu maalikerros on tunnetusti ohut, joten maalaus kannattaa tehdä senkin vuoksi.

Paikan päällä maalattuja vuosisadan alun tyyliin uusittuja ikkunoita voi ihastella muun muassa Helsingin Töölössä osoitteessa Temppelikatu 1. Tammea taas on käytetty komeasti esimerkiksi As Oy Eurassa,  Eurantie 12, Helsingin Vallilassa. Molemmissa kohteissa ikkunat olivat osa Constin urakoimaa laajempaa julkisivuremonttia.

As Oy Euran perinneikkunat.jpg

Elinkaari tasoittaa hintaeroja

Parempilaatuinen materiaali on luonnollisesti kallimpaa kuin heikkolaatuinen. Asennustyön hinta on kuitenkin sama. Kun kehysmateriaalin hintaero on hankintahetkellä tyypillisesti 20-40 prosentin luokkaa, kestävämmät ikkunat saattavat sittenkin tulla vuosikymmenten saatossa edullisemmiksi.

Huoltomaalausta tiheäsyisetkin puukarmit vaativat alumiinikarmeja useammin. Ainakin rakennuksen eteläseinustalla olevat puukarmit suositellaan maalattavaksi viiden vuoden välein.

Consti Ikkuna -palveluun voi sisällyttää myös huoltosopimuksen

Consti Ikkuna -palvelu kattaa koko ikkunaremontin tilauksesta luovutukseen eli mittaukset, materiaalitilaukset, asennukset, liittyvien rakenteiden muokkaamisen ja takuukorjaukset. Palveluun kuuluu myös valinnainen 10-vuoden huoltosopimus. Se sisältää valmistajan takuun lisäksi muun muassa tiivisteiden ja lukkojen huollon.

Constin yhteistyökumppanit ovat tunnettuja suomalaisia ikkunavalmistajia ja asennuksissa käytetään omia koulutettuja asennusryhmiä.  

 

Lue lisää Consti Ikkunasta


Uusimmat uutiset