search
Uutinen

Koulutuskeskus Salpauksen kampuksen parannus jatkuu

30.11.2021 11.50

Jo kymmeniä vuosia koulutuskäytössä toimineen Vipusenkadun kampuksen rakennus kokee merkittävän muutoksen. Lahdessa sijaitseva Vipusenkadun kampus on rakennettu 1989, ja se on Koulutuskeskus Salpauksen yksi viidestä kampuksesta. Monialaisena kampuksena Vipusenkatu tarjoaa useiden eri alojen koulutuksia.

Nyt perusparannuksen alla on rakennus, jossa jo ikänsä puolesta niin talotekniikan kuin tilojen mittava uudistaminen oli ajankohtaista. Kiinteistö on lisäksi rakennettu aikanaan kallion päälle, jonka maanalaisista osista sadevedet ovat päässeet valumaan talon rakenteisiin. Vesi oli ehtinyt vaurioittaa rakenteita puutteellisten vedeneristeiden vuoksi. Merkittävä parannus tehdäänkin ulkona, jossa pihan pintaveden ohjausta parannetaan kalliota louhimalla, rakennetaan salaojat ja sokkeli vedeneristetään. Myös koko ensimmäisen kerroksen lattia purettiin ja rakennuksen pohja uusittiin nykysäännösten mukaiseksi.

Kiinteistössä sijaitsee useiden alojen opiskelutiloja kuten fablab-erikoisluokka, suunnitteluassistenttien tuotantoluokat sekä teoriaopetuksen ja oppilashuollon tiloja. Rakennuksessa on myös opetustyötä palvelevia tiloja, kuten toimistoja ja neuvotteluhuoneita sekä kiinteistön ylläpidon ja siivouksen tilat.

Urakan aikana alueen muut rakennukset ovat käytössä. Kampusalueella liikkuu päivittäin satoja opiskelijoita, mikä vaikuttaa työmaan toimintaan merkittävästi. Työmaatoiminnot ja -alueet on tarkkaan rajattu sekä työmaaliikenteeseen ja ympäristön turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomioita.

 

Koulutuskeskus Salpaus.jpg Koulutuskeskus Salpauksen mittava remontti 2021.jpg

Constin toteuttaman pääurakan urakkasumma on noin 3,1 miljoonaa euroa.

 

Alkuperäinen ilme halutaan säilyttää

Urakassa koulun kaikki sisäpinnat uusitaan, sisätiloihin tehdään muutostöitä sekä rakennuksen alapohja, salaojat ja katto uusitaan. Myös julkisivu kunnostetaan ja maalataan, pihasta tehdään viihtyisä sekä LVISA-järjestelmät uusitaan. Remontoitava kokonaisala on noin 3126 kerrosneliötä.

Mittavasta remontista huolimatta rakennusajalle tyypillinen ilme haluttiin säilyttää, ja suunnitelmia ja toteutusta on tehty yhteistyössä museoviraston kanssa. Erityisesti julkisivun suojelussa museoviranomainen on ollut vahvasti mukana. Julkisivun ilme ei saanut muuttua, mikä vaikutti materiaalivalintoihin. Muun muassa uudet ikkunat valmistettiin entisten tyyliin niin kutsutusta vihertävästä lasista ja uuteen ilmanvaihtokonehuoneeseen käytetään samankaltaista peltikasettia kuin oli puretussa, vanhassa ilmanvaihtokonehuoneessa.

 

Koulutuskeskus Salpauksen remontti.jpg Koulutuskeskus Salpauksen remontti, Consti.jpg

Constin työntekijöille koulurakentaminen on tuttua.

 

Jo viides kouluhanke kymmenen vuoden sisällä

Keväällä 2021 alkanut urakka valmistuu helmikuussa 2022. Kokemusta yhteistyöstä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa on kertynyt jo edellisen urakan aikana, joka päättyikin vasta vähän aikaa sitten, kesällä 2021.

Constilla on Lahden alueella vahva kokemus kouluhankkeista; vastaavalle työnjohtajalle kyseessä on jo viides kouluhanke kymmenen vuoden sisällä.

”Olemme avoin ja luotettava kumppani ja yhteistyö Koulutuskeskus Salpauksen kanssa on sujunutkin hienosti. Etunamme toki on, että vastaavan työnjohtajan lisäksi useat hanketta toteuttamassa olevat, omat työnjohtajamme ja työntekijämme, ovat olleet myös muissa laajoissa ja monipuolisissa urakoissamme tai edellisissä kouluhankkeissamme mukana”, sanoo Lahden yksikönjohtaja Jarkko Valta Constilta.

Lahdessa työt ovat sujuneet hyvin siitä huolimatta, että korona-aika on hankaloittanut materiaalien saatavuutta. Oppilaitoksen hankinnoista tehtiinkin hyvissä ajoin sopimukset, ja varastoon tilattiin kerralla enemmän muun muassa puutavaraa, jota vesikaton uusimiseen meneekin kilometrejä.

  ​​​​​​


Uusimmat uutiset