search
Uutinen

Korjaamalla kestäviä kaupunkeja

11.10.2022 09.30

Kestävät kaupungit ja yhteisöt on yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista – ja korjausrakentamisen kovaa ydintä.

Korjaaminen pidentää olemassa olevan rakennuksen elinkaarta, mikä on lähes aina kestävämpää kuin vanhan korvaaminen uudella: korjaamisen hiilijalanjälki on uudisrakentamista pienempi ja olemassa oleva rakennuskanta saavutettavissa ilman uuden infrastruktuurin rakentamista. Erityisesti kasvavien kaupunkien vanhat lähiöt sijaitsevat usein hyvien liikenneyhteyksien varrella. 

Korjausrakentamisella parannetaan myös rakennuksen energiatehokkuutta ja esteettömyyttä. Sisäilmakorjauksilla parannetaan asumisterveyttä, ja käyttötarkoituksen muutoksilla saadaan vajaakäytössä olevat tilat tehokkaampaan käyttöön.

Silloin, kun rakennus ei vielä kaipaa perusteellista korjausta, energiatehokkuutta ja viihtyvyyttä voidaan parantaa pienin askelin ilman, että asukkaat joutuvat muuttamaan korjausten ajaksi pois.

Kestävään kaupunkiin kuuluu myös historiallisia rakennuksia. Yksi tällainen on Karhulinnan 156 asunnon kokonaisuus Helsingin Herttoniemessä, jonka Consti korjasi hiljattain Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle vanhaa arkkitehtuuria kunnioittaen. Consti korjaa paljon myös kouluja, sairaaloita ja muita yhteiskunnalle elintärkeitä tiloja. Esimerkiksi sairaaloiden talotekniikka-asennukset vaativat aivan erityistä osaamista.

Kestävät kaupungit, Consti.jpg

Minimi ei riitä

Ylittääksemme lain minimivaatimukset ja helpottaaksemme asiakkaidemme ilmastotavoitteiden saavuttamista olemme paketoineet osaamisestamme helposti lähestyttäviä ja aikaa kestäviä kokonaisuuksia.

Juuri valmistuneen Consti Optimi -monienergiajärjestelmän avulla Consti auttaa löytämään kullekin rakennukselle optimaalisen energiaratkaisun. Simuloinnin avulla voimme tarkastella ja etsiä ratkaisuja yhdessä tilaajan kanssa jo hankkeen alkumetreillä. Järjestelmä hyödyntää kallioperään varastoituvaa lämpöä, aurinkolämpöä tai -sähköä sekä rakennuksen sisäistä hukkalämpöä. Lisäenergiaa voidaan saada kaukolämmöstä, bioöljystä tai sähköstä. Consti Optimi perustuu Constin kehittämään ohjelmistoon, joka myös säätää ja valvoo järjestelmää.  

Toinen kaupunkien ja yhteisöiden kestävyyttä edistävä tuore kehityskohteemme on rivitalojen sokkelikorjaukset. Erityisesti 1970-1980-luvuilla rakennetuissa rivitaloissa on usein valesokkeli, joka voi aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja. Kannustamme taloyhtiöitä tarkkailemaan sokkeliensa kuntoa, jotta mahdollinen korjaustarve havaittaisiin ennen kuin asukkaat alkavat oireilla. Parhaillaan pohdimme, miten saamme paketoitua tähän liittyvän osaamisemme niin, että vaativa korjaus aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittaa asukkaille korjauksen aikana.  

”Kestävät kaupungit ja yhteisöt” on yksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista, jonka Consti on tunnistanut omaan toimintaansa kiinteästi liittyväksi. Muut Constin toiminnalle tärkeät kestävän kehityksen tavoitteet ovat ”Sukupuolten välinen tasa-arvo”, ”Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua”, ”Ilmastotekoja” ja ”Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto”.

Tavoite 11.png

Consti ja Kestävät kaupungit ja yhteisöt
- Korjausrakentamisella rakennuksille pidempi elinkaari  
- Esteettömyyskorjaukset ja esim. parvekkeiden laajentaminen helpottavat ikääntyneiden arkea
- Sisäilmakorjauksilla parempaa asumisterveyttä
- Talotekniikalla energiatehokkuutta, turvallisuutta ja asumismukavuutta
- Käyttötarkoituksen muutoksilla vajaakäytössä olevat tilat tehokkaampaan käyttöön
- Vuokratalojen viihtyvyyskorjaukset asumisen katkeamatta
- Historiallisten rakennusten korjaaminen arkkitehtuuria kunnioittaen

 

Lue  Constin vastuullisuusteemoista ja -tavoitteista


Uusimmat uutiset