search
Uutinen

Ikkunaremontti yhdeltä luukulta

14.9.2021 11.00

Parhaat ikkunat eristävät lämpöä jopa paremmin kuin vanhat seinärakenteet. 

Uusien ikkunoiden energiatehokkuutta kuvaava U-luku saa olla tällä hetkellä korkeintaan yksi. ”Kustannusero on kokonaisuudessa pieni, vaikka valittaisiin tätäkin energiatehokkaammat ikkunat”, toteaa Hannu Lonka Constilta.

Ikkunalasien kehityksestä kertoo nyt rakennettavien talojen kasvavat ikkuna-aukot. Parhaat nykyikkunat eristävät lämpöä paremmin kuin esimerkiksi tyypillinen 1960-luvun seinärakenne. Energiatehokkuuden parantaminen onkin lähtökohta lähes kaikissa isomman mittakaavan ikkunaremonteissa. Samalla parannetaan ilmanvaihtoa.  

Consti Ikkuna -palvelun projektipäällikkönä toimiva Lonka on työskennellyt ikkunoiden parissa pian 40 vuotta. ”Vielä 1980-luvulla väitettiin, että ikkunoiden U-arvo ei voi olla pienempi kuin 1,7 koska muuten ikkunan uloin lasi huurtuisi ja jopa jäätyisi”, Lonka hymähtää.

As-Oy-Espoon_Matinkatu.jpg

U-arvo ei kerro kaikkea

Ikkunoiden lämmönläpäisykerrointa kuvaavaa U-arvoa on saatu parannettua muun muassa ikkunalasin paksuudella, lasienvälistä lämpösäteilyä vähentävällä selektiivipinnoitteella ja täyttämällä eristyslasien välitila ilmaa hidasliikkeisemmällä kaasulla.

Pelkkä U-arvo ei kuitenkaan kerro kaikkea. Ikkunan energiatehokkuuteen vaikuttavat merkittävästi myös ilmavuodot, mihin puolestaan vaikuttavat ikkunan eri osien väliset liitokset ja avattavien ikkunoiden tiivisteet. Auringonsäteilyn kokonaisläpäisykerroin, g-arvo, puolestaan kertoo, kuinka suuri osa ikkunan ulkopintaan osuvasta auringonsäteilystä tulee ikkunan läpi huonetilaa lämmittämään.

Käyttö ratkaisee paljon

Usein ikkunat kannattaa uusia muun julkisivuremontin yhteydessä. Kokonaisuus hoituu helpoiten, jos sama urakoitsija vastaa sekä ikkunoista että muusta julkisivutyöstä. Aikataulut on tällöin helpompi suunnitella eikä tarvitse keskustella kuka on vastuussa, jos vaikkapa ikkunan ja seinän välinen liitos vuotaa.

Consti Ikkuna -palvelulla Consti toteuttaa ikkunaremontin tilauksesta luovutukseen ilman, että tilaajan tarvitsee pyytää tarjouksia esimerkiksi ikkunatoimittajilta. Palvelu sisältää mittaukset, materiaalitilaukset, asennukset, liittyvien rakenteiden muokkaamisen ja takuukorjaukset. Constin yhteistyökumppanit ovat tunnettuja suomalaisia ikkunavalmistajia ja asennuksissa käytetään omia koulutettuja asennusryhmiä.  

Consti Ikkuna -palveluun kuuluu myös valinnainen 10-vuoden huoltosopimus. Se sisältää valmistajan takuun lisäksi muun muassa tiivisteiden ja lukkojen huollon.  

”Huoltotarvetta vähentää, jos ikkunoita käytetään oikein eli ei pidetä niitä auki sateella eikä päästetä tiivisteitä tai lukkoja repsottamaan”, Lonka korostaa.

As-Oy-Kulosaaren_Puistotie_42.jpg

Ikkunoiden ominaisuuksissa on eroja

”Jos uusittaviin ikkunoihin halutaan puukarmit, kannattaa vaatia karmeja, jotka tehdään tiukkasyisestä sydänpuusta. Myös puuikkunoihin saa hyvät lasit, eli lasien osalta puu- ja alumiinikarmeissa ei ole eroa”, Lonka toteaa.

Huoltoa puukarmit vaativat sen sijaan enemmän. Maalipensseliin on syytä tarttua ainakin rakennuksen aurinkoisella puolella noin viiden vuoden välein.

Suunnittelijan tulisi osata kiinnittää huomiota myös ikkunoiden huurtumisominaisuuksiin. Hyvin lämpöä eristävien ikkunoiden ulkopintaan saattaa tietyissä sääolosuhteissa tiivistyä kosteutta, mutta tässä on eri ikkunoiden välillä eroja. Eroja on myös ikkunoiden äänieristyksessä ja signaalien läpimenossa.

Hyvän energiatehokkuuden saavuttamiseksi ikkunoissa käytetään pinnoitettuja laseja. Metallijohteiset pinnoitteet heikentävät kuitenkin signaalien läpimenoa. Vanhoissa taloissa signaali läpäisee seinän eikä nykyaikainen ikkuna haittaa esimerkiksi puhelimen kuuluvutta. Uusissa rakennuksissa seinien rakenne voi kuitenkin estää signaalin läpimenon, ja silloin ikkunoiden signaalin läpäisevyyteen on syytä kiinnittää huomiota. Eristyslasien valmistajat ovat tämän tiedostaneet, joten lasien pinnoitteita on alettu käsitellä niin, että signaali pääsee paremmin läpi.

”Tällä hetkellä uusimme ikkunoita paljon 1990-luvun taloihin. Energiatehokkuuden lisäksi kokopuisia ikkunoita vaihdetaan usein puu-alumiini-ikkunoihin niiden helpomman huollettavuuden vuoksi. Vaihto maksaa sitäkin kautta itsensä takaisin pidemmällä aikavälillä. Kokopuisille tuotteillekin on kysyntää varsinkin vanhojen kaupunkien erityiskohteissa ”, Lonka summaa.


Uusimmat uutiset