search
Uutinen

Finlandia-taloon 22 kilometriä saumaa ja uusittu sammutuslaitteisto

17.1.2023 11.00

Finlandia-talon perusparannushankkeessa julkisivu ja päärakennuksen talotekniikka uusitaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksiin rakennuksen suojelumääräyksiä ja alkuperäistä ilmettä kunnioittaen. Arkkitehti Alvar Aallon konsertti- ja kongressitaloksi suunnittelema Finlandia-talo on Suomen merkittävimpiä moderneja rakennuksia.

Suuren julkisivusuojan alle parhaillaan piiloutuvassa Finlandia-talossa on käynnissä laaja perusparannustyö. 50-vuotiaan rakennuksen perusparannushankkeessa julkisivu uusitaan ja päärakennuksen talotekniikka korjataan vastaamaan nykypäivän tarpeita. Consti toteuttaa uniikin rakennuksen julkisivumarmorien saumaustyön sekä sprinkleriurakan.

Tärkeimpiä suojellussa rakennuksessa toteutettavan remontin tavoitteista ovat olleet rakennuksen alkuperäisen ilmeen säilyttäminen sekä kestävyys. Julkisivua tulee jatkossakin verhoamaan vaalea marmoripinta, joka uusittuna antaa rakennukselle merkittävän ulkoisen kohennuksen.

 

Finlandia-talon julkisivumarmoripinnan saumaus.jpg

Consti toteuttaa historiallisen rakennuksen julkisivumarmorien saumaustyön sekä sprinkleriurakan.

 

Marmorijulkisivulaatan ominaisuudet vaativat saumaustyöltä erityisosaamista. Finlandia-talon marmoripinta saumoineen uusittiin edellisen kerran 90-luvun lopulla, ja tälläkin kertaa työtä on tekemässä saman tiimin kaksi kokenutta saumaajaa Constista. Saumaustyöt kestävät noin puolitoista vuotta.

”Saumamassana käytetään erikoissilikonia, joka ei aiheuta kiveen niin kutsuttua surureunaa. Yhteensä saumametrejä rakennuksessa on noin 22000 juoksumetriä eli jopa 22 kilometriä”, kertoo julkisivujen huolto- ja ylläpitoyksikön projektipäällikkö Sakari Kilponen Constilta.

Myös Finlandia-talon sisätiloja ja talotekniikkaa uusitaan kattavasti, ja ajankohtaista oli automaattisen palonsammutusjärjestelmän päivittäminen vastaamaan nykyajan sääntöjä ja asetuksia. Rakennuksessa sijaitsee useita teknisiä tiloja, ravintola, aula ja yleisötilat sekä varastotiloja. Korkeiden laatuvaatimusten mukainen automaattinen palonsammutus- ja hälytysjärjestelmä turvaa tulevia käyttäjiä tilojen ominaisuudet ja vaatimukset huomioiden.

”Suuressa rakennuksessa vanhat sprinkleritekniikat ja siihen liittyvät putkistot, suuttimet ja hälytysventtiilit uusitaan suurimmaksi osaksi. Edelleen käyttötarkoitusta palvelevat osat jätetään paikoilleen. Tämän kokoisessa tapahtumatalossa palosuojauksen tulee olla varmaa”, sanoo Consti Talotekniikka -toimialan SPR-projektinhoitaja Tero Vesterbacka.

Finlandia-talon perusparannustyö valmistuu vuoden 2024 aikana.


Uusimmat uutiset