search
Uutinen

Talvella tehdystä julkisivukorjauksesta nautitaan jo keväällä

7.1.2020 10.37

Pakkasista huolimatta rakennusten julkisivukorjaukset jatkuvat myös talvella. Talvikorjaamisen etuna on muun muassa se, että jo kevään tullen asukkaat pääsevät nauttimaan uusituista pinnoista ja parvekkeista. Suomen kesän ollessa lyhyt, talvityöskentely mahdollistaa palveluiden tarjoamisen useammalle tarvitsijalle. Talvityöllä voidaan myös jakaa resursseja tasaisemmin koko vuoden ympäri. Talvityöskentelystä hyötyvätkin kaikki osapuolet.

Consti toteutti julkisivujen ja parvekkeiden korjauksen Helsingin Herttoniemessä sijaitsevaan vuonna 1959 rakennettuun vuokrakerrostaloon. Osoitteessa Siilitie 13 sijaitsevassa asuintalossa on yhteensä 208 asuntoa, joiden 44 tuuletusparveketta sekä 144 huoneistoparveketta uusittiin paikallavaluna. Tilaajana toimi Helsingin Kaupungin Asunnot. Urakkasumma oli noin 2 miljoonaa euroa.  

Talvella rakennusolosuhteiden sopivina pitäminen on usein helpompaa kuin kesällä, jolloin lämpötila ja ilmankosteus ovat suuremmat. Talvikorjaustöissä lämpötila voidaan säätää jokaiselle työvaiheelle sopivaksi. Julkisivukorjauksessa monet työvaiheet vaativat kuitenkin suojaamista ja talvikorjaus onkin kannattavinta silloin, kun suojattavaa pinta-alaa on saman lämmitettävän suojan alla paljon.

Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Siilitien kaltaiset pitkän julkisivun omaavat asuintalot. Urakka alkoi kesällä 2018 ja lämpimän kauden aikana ehdittiin uusia tuuletusparvekkeet. Tuuletusparvekkeiden vanhat kaiteet kunnostettiin ja asennettiin takaisin. Huoneistoparvekkeiden kunnostustyöt ajoittuivat pääosin talvikaudelle ja toteutettiin vaiheittain loka–toukokuussa. Urakka valmistui keväällä 2019.

Consti julkisivukorjaus.jpg    Talvikorjaus Consti.jpg

 

Talvikorjauksessa tärkeää on olosuhteiden seuranta

Tasaisesta lämmöstä huolehtivat termostaatit, joiden lisäksi lämpötilaa seurataan mittareista päivittäin. Kustannuksia talvella nostavat muun muassa suurempi valaistuksen ja lämmityksen tarve sekä talvella telineisiin tehtävä kaksoishuputus, jonka avulla peitteiden väliin jäävä ilma toimii eristeenä.

Siilitiellä parvekkeiden tasoitus-, maalaus-, ja pinnoitustöiden aikana tuplahuputuksen alla tilaa pidettiin lämpimänä kaasulämmittimillä. Betonivaluissa käytettiin lämpölankoja, mutta kovimpien pakkasten aikaan valutöitä ei kuitenkaan tehty. Ennen urakan aloitusta onkin hyvä sopia, kuinka toimitaan jos olosuhteet muuttuvat ja vaihtelevat. Pakkaset voivat kiristyä koviksi ja leuto talvi taas saattaa vauhdittaa valmistumista merkittävästi.

- Siilitiellä työ meni hyvin, vaikka viime talvena lämmitystä oli paljon. Talvikohde on hyvä suunnitella huolella etukäteen ja yhteistyön tulee tilaajan organisaation kanssa toimia moitteettomasti, kertoo kohteen vastaavana työnjohtajana toiminut Mikko-Ville Heikkilä Constilta.


Uusimmat uutiset