Vinkkejä parempaan sisäilmaan

Julkaistu:

Villasukkia, pikimustia suodattimia ja rikkinäisiä tiivisteitä. Näitä kaikkia löytyy ilmanvaihtojärjestelmistä säännöllisesti, tietää Marko Kempas Constista. Kempas toimii asiakkuuspäällikkönä Constin taloteknisten järjestelmien huoltopalveluissa.
Koneellisten ilmanvaihtojärjestelmien laitteet tulee huoltaa 1-2 kertaa vuodessa. Huoltotiheyteen vaikuttaa sekä rakennuksen sijainti, eli kuormittavatko ilmanvaihtoa esimerkiksi runsas katupöly tai muut pienhiukkaset, sekä ilmastointilaitteen koko.

Vuosihuolto keväisin ja syksyisin

– Vuosihuolto kannattaa tehdä keväällä katupölykauden jälkeen ja toisen kerran syksyllä sen jälkeen, kun ilmavaihtoon pyrkivät lehdet ovat pudonneet puista, sanoo Kempas.
Suodattimien vaihto onnistuu usein huoltoyhtiöltäkin, mutta ilmastointikoneen huolto vaatii oman ammattitaitonsa. Ammattilaisen tekemään huoltoon sisältyy suodattimen vaihdon lisäksi muun muassa automaation, pumppujen ja venttiilien tarkistaminen sekä lämmitys-, jäähdytys- ja lämmöntalteenottopatterien puhdistukset.
Kun huoltoa on laiminlyöty, esimerkiksi luukkujen tiivisteet saattavat olla rikki, jolloin ilmastointikanaviin kerääntyy likaa. Se huonontaa sisäilman laatua.
– Huollon tarve aletaan jo hiljalleen ymmärtää, mutta parannettavaa on edelleen, aiemmin talotekniikan huoltopäällikkönä ja LVI-projektipäällikkönäkin toiminut Kempas toteaa.
Huollon vaatima työmäärä riippuu suoraan ilmastointikoneen koosta.  Ison teollisuushallin ilmastointikoneet vaativat tyypillisesti kahdelta huoltohenkilöltä päivän työn. Asuintaloyhtiöissä on yleensä useita pienempiä koneita, jolloin huoltoon menee parisen päivää.

Raitisilmaventtiilit esiin tapetin alta

Sisäilmaongelmia saattaa aiheuttaa myös liian korkea lämpötila ja puutteellinen korvausilman määrä. Jälkimmäinen on yleinen ongelma kiinteistöissä, joissa on painovoimainen ilmanvaihto. Fysiikan lakien mukaisesti se toimii hyvin talvella, jolloin ulko- ja sisätilojen lämpötilaerot ovat suuret.
Joissakin rakennuksissa on koneellinen ilmanpoisto ja korvausilma otetaan raitisilmaventtiilien kautta.
– Vedon tunteen vähentämiseksi raitisilmaventtiilit on saatettu asunnoissa tukkia kokonaan. Vanhat ritilämalliset aukot on saatettu peittää tapetilla ja uudempia on tukittu esimerkiksi villasukilla. Jos tilassa on koneellinen poisto kuten huippuimuri, korvausilma alkaa imeytyä rakenteiden kautta, joka on kaikin puolin huono asia, Kempas selittää.

Kuuma ilma kuivattaa

Joskus kurkku kuivuu, nenä on tukkoinen ja päätä särkee vain siitä syystä, että huoneilma on liian kuivaa. Näin käy usein talvella, mikäli huoneiston lämpötila on liian korkea. Sopiva lämpötila on asuinhuoneistoille 20-22 astetta. Talvella liian kuivaa ilmaa voidaan parantaa ilmankostuttimella, kun huolehditaan, ettei kosteus nouse ainakaan kovin paljon yli 40 prosentin, koska liiallinen kosteus kondensoituu rakenteisiin. Tyypillisesti ilmankosteus on talvella noin 20 prosenttia.
– Tässäkin tilanteessa kannattaa tarkistaa, toimivatko venttiilit ja termostaatit oikein, Kempas vinkkaa.
Toimenpiteet hyvään sisäilmaan
1) Ilmastointikoneiden vuosihuolto 1-2 kertaa vuodessa
2) Raitisilmaventtiilien toiminnan tarkistaminen erityisesti painovoimaisessa ilmanvaihdossa ja suodattimien vaihto säännöllisesti
3) Oikeasta sisälämpötilasta huolehtiminen


Marko Kempas
Asiakkuuspäällikkö
puh. 050 337 5171
etunimi.sukunimi@consti.fi
Consti
Talotekninen Service

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö