Viemäreiden sukituksesta ja vähän linjasaneerauksesta – askeleet hyvään putkiremonttiin

Julkaistu:

Asuntojen elinkaaressa linjasaneeraus eli putkiremontti tulee väistämättä eteen. Tyypillisesti linjasaneeraus on ajankohtainen putkien palveltua 30-60 vuotta.

Putkiston kunto tulee tarkastaa säännöllisin väliajoin, sillä materiaalien käyttöikä saattaa tulla tiensä päähän, vaikka esimerkiksi viemärit vielä toimisivatkin. Esimerkiksi valuraudalle ja muoville on määritelty käyttöikä. Tekninen käyttöikä usein unohdetaan, ja se saattaa yllättää taloyhtiön esimerkiksi vakuutusyhtiön kanssa asioidessa.

Kuntokartoitus kannattaa tehdä ajoissa

Suunnittelu kannattaa aloittaa siinä vaiheessa, kun ongelmia tai vuotoja ei vielä ole. Viemäreiden kuntokartoituksessa viemärit huuhdellaan ja kuvataan, jolloin nähdään, missä kunnossa putket ovat sisältä. Tällä voidaan saada jopa vuosia lisää aikaa yhtiövastikkeiden keräämiseen laajemman remontin rahoittamiseksi, tai mikäli putket eivät ole liian huonossa kunnossa, ratkaisuksi voidaan valita sukitusremontti.

Kun kuntokartoitus on tehty ja remonttitarve havaittu, kannattaa kartoittaa kuinka moni asukkaista haluaa tehdä muutoksia kylpyhuoneeseen putkiremontin yhteydessä. Remontoitavien kylpyhuoneiden määrä vaikuttaa tietysti kokonaishintaan. Jos kylpyhuoneet ovat kunnossa, tai niiden uusimistarve on vähäinen, niin sukitus voi olla hyvä vaihtoehto. Silloin asukas voi asua remontin ajan asunnossa.

Jos putket ovat päässeet niin huonoon kuntoon, että ne täytyy uusia kokonaan, asukkaan on yleensä muutettava remontin ajaksi pois asunnosta. Tilapäisasunnon vuokrakulut ja mahdollinen huonekalujen ja tavaroiden varastointi tulevat tällöin asukkaan maksettavaksi.

Rahoitusta lisärakentamisella?

Kun taloyhtiössä pohditaan linjasaneerauksen rahoitusta, kannattaa pohtia myös lisärakentamisen mahdollisuuksia. Halutuilla alueilla lisäkerros- tai ullakkorakentamisella voidaan kattaa merkittävä osuus linjasaneerauksen kuluista. Taajama-alueilla ullakkorakentaminen ei useinkaan ole kannattavaa. Vastaavasti taajamissa tontit ovat usein suurempia, jolloin kiinteistölle voidaan mahdollisesti rakentaa kokonaan uusi talo.

Linjasaneeraus on harvoin vain putkien uusimista. Usein samalla tehdään muitakin korjaustöitä, kuten esim. kylpyhuoneiden uusiminen. Urakkaan kuuluvat usein myös sähkö-, automaatio- ja LVI-työt. Linjasaneeraukseen ryhdyttäessä taloyhtiön hallitukselle pitää olla selvää mitä halutaan. Tarvittaessa me autamme jo tässä vaiheessa.

Consti on Suomen johtava korjausrakentaja, joka toteuttaa sekä pienien että isojen taloyhtiöiden remontteja.  Tarjoamme kokonaisvaltaisia remontteja eri toteutustavoilla, eli taloyhtiö saa kaikki korjausrakentamisen osa-alueet kuten putkiremontin sekä kylpyhuone- ja keittiöremontin saman katon alta.

 

PUTKIREMONTIN VAIHEET TIIVISTETYSTI

 

1. HANKESUUNNITTELU (Perinteinen linjasaneeraus, sukituksessa ei välttämätön)

Hankesuunnitelman laatiminen.

Putkiremontin toteutustavan valinta.

2. TARJOUSTEN PYYTÄMINEN JA TOTEUTTAJAN VALINTA

Urakkatarjouspyyntö ja asuntokohtaisten töiden luonnosten selvittely.

3. VALMISTELUVAIHE

Urakkasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen alkaa hankkeen valmistelu.

4. RAKENNUSVAIHE

Remontti etenee vaiheittain, usein porraskäytävä kerrallaan.

Mahdollinen poismuuttovaihe laaditun aikataulun mukaisesti.

5. LUOVUTUS JA VASTAANOTTO

Consti tarkastaa kokonaisuuden ja luovuttaa täysin käyttövalmiit asunnot asukkaiden käyttöön.

6. TAKUUAIKA

Takuuaikaisella seurannalla varmistetaan saneerattujen osuuksien pitkä käyttöikä.

Takuuaikana havaitut mahdolliset viat korjataan.

 

 

Lisätietoja:

Jesse Baggström

Asiakkuuspäällikkö, Service

puh. 050 441 0295

if.it1566037880snoc@1566037880morts1566037880ggab.1566037880essej1566037880

Consti Talotekniikka Oy

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö