Vaativia betonivaluja Samppalinnan maauimalatyömaalla

Julkaistu:

Turun Samppalinnan maauimalan peruskorjaus on valmis. Valtakunnallisesti ainutlaatuisessa ja poikkeuksellisen vaativassa remontissa uimastadionille valettiin lähes tuhat kuutiota betonia.

Samppalinnan maauimalan alkuperäinen ilme on palautettu: uima-altaista on poistettu keraamiset laatat ja betonipinta on käsitelty 1950-luvun tyyliin pinnoitteella.

Kuvassa Samppalinnan maauimala ennen töiden alkua.

 

 

 

Remontissa palautettiin myös loiskekourut, ja altaiden reunat valettiin erikoistyönä ns. mosaiikkibetonilla. Kyse on erikoisbetonista, jonka valmistuksessa on käytetty mustaa betonimassaa. Betonin pinnan hiomisella saatiin näkyviin kiviaines, jolloin päästiin mahdollisimman lähelle allasosaston alkuperäistä ulkonäköä.

– Kyseistä betonilaatua ja työmenetelmää ei tiettävästi ole aiemmin käytetty muissa ulkona tehtävissä paikallavalukohteissa, kertoo pääurakoitsijana toimineen Consti Korjausurakointi Oy:n Varsinais-Suomen aluejohtaja Jukka Lehtonen.

Maauimala peruskorjauksen jälkeen.

Mosaiikkibetonin lisäksi valuissa käytettiin myös muita erikoismassoja. Käytettyjen betonilaatujen on kestettävä kemikaaleja, pakkasta, vettä ja vaihtelevia sääolosuhteita.

Tehokas sääsuojaus pintavaluissa

Viime syksyn ja talven aikana uimastadionilla tehdyt pintavalut vaativat tehokasta sääsuojausta ja lämmittämistä. Myös betonin laadunvalvontaan kiinnitettiin erityishuomiota. Työmaa osallistui Talonrakennusteollisuus ry:n järjestämään betonin laaduntarkkailuprojektiin.

Altaiden pintarakenteiden lisäksi remontissa uusittiin allaslaitteet. Samalla parannettiin myös maauimalan esteettömyyttä. Rakennushankkeen hyväksytty kustannusarvio on 7,75 miljoonaa euroa, josta Constin urakan osuus on 5,5 miljoonaa.

Arkkitehti Abel Sandelinin suunnittelema Samppalinnan maauimala valmistui vuonna 1955. Ennen peruskorjausta se oli kaikin tavoin käyttöikänsä päässä. Maauimala on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaaksi kohteeksi, minkä vuoksi Turun Museokeskus oli mukana peruskorjaushankkeessa.

Lisätiedot:

Consti Korjausurakointi Oy, aluejohtaja Jukka Lehtonen, puh. 050 432 2685, jukka.lehtonen@consti.fi

 

 

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö