Työntekijän matkassa: Tuplaten Tahvanaisia

Julkaistu:

Aapo, 55 ja Katja Tahvanainen, 25, ovat constilaisia kahdessa polvessa. Isä myöntää olevansa syypää tyttärensä ammatinvalintaan.

Onko sattumaa, että työskentelette samalla alalla?

aapo-ja-katja1webAapo: No ei. Katja mietti lukion jälkeen, mihin jatkaisi. Neuvoni oli: mene ammattikorkeakouluun, lue rakennusinsinööriksi ja erikoistu korjausrakentamiseen. Suomen rakennuskanta vanhenee kaiken aikaa, joten korjattavaa riittää eli työllisyys näyttää hyvältä.

Katja: Tyypilliset naisvaltaiset alat eivät lukion jälkeen kiinnostaneet vaan halusin tehdä jotain erilaista. Rakennusalalle ajauduin isän kautta, kuten isä aikanaan oman isänsä perässä.

Kyse on siis jonkinlaisesta sukuviasta?

Aapo: Siltä näyttää. Oma isäni on rakennusmestari, nyt kyllä jo eläkkeellä. Myös Katjan äidin isä oli aikoinaan urakoitsija.

Katja: Lisäksi avomieheni on rakennusalalla sekä hänen molemmat veljensä. Että kyllä näitä nyt aika paljon tässä lähipiirissä on.

Miten päädyitte molemmat töihin Constille?

Aapo: Työskentelin aiemmin toistakymmentä vuotta NCC:llä. Kun useat kollegat siirtyivät Constille, päätin itsekin vaihtaa työnantajaa. Nyt toimin vanhempana työnjohtajana Heka Siilitien työmaalla.

Katja: Tein ensimmäisen ns. haalariharjoittelun NCC:llä. Isän suosituksesta hankin työnjohdon harjoittelupaikan Constilta. Olen valintaani tosi tyytyväinen, koska harjoittelun jälkeen sain jatkaa töitä koulun ohella ja tehdä tänne myös opintoihin kuuluvat projekti- ja insinöörityöt. Isä tuli perässäni Constille syyskuussa 2014, jolloin työskentelimme samassa kohteessa. Valmistuin tänä keväänä rakennusinsinööriksi ja työsuhteeni Constilla vakinaistettiin. Consti tukee hienosti alan opiskelijoita ja työllistää pätevät osaajat valmistumisen jälkeen.

Minkälainen työkaveri Katja/Aapo on?

Aapo: Katja on määrätietoinen ja päättäväinen, hän vie asiat loppuun asti. Katja on oppinut nopeasti ja päässyt hyvin sisälle tähän maailmaan.

Katja: Aapo on työkaverina ammattitaitoinen, pätevä, mukava, reilu, tulee kaikkien kanssa toimeen ja saa hommat sujumaan.

Katja työskentelee tällä hetkellä työnjohtajana Pasilassa YLE Luova-talo -projektissa, jonne Aapo-isä tuli kuvattavaksi. Kaksikko on aiemmin työskennellyt myös samalla työmaalla.aapo-ja-katja3web

Seuraavatko isän ja tyttären roolit töihin? Eivätkö ärräpäät koskaan lentele? Jakeleeko Aapo isällisiä neuvoja?

Aapo: Tulemme hyvin juttuun. Pieniä vinkkejä olen antanut, sellaisia varoituksen sanoja. Työnjohtotehtävissä on olemassa tiettyjä riskejä, joihin ei kannata itseään asettaa. Esimerkiksi työsuorituksen valmistumisen suhteen kannattaa olla tarkkana, milloin sen voi hyväksyä.

Katja: Olen iloinen, että pääsin samalle työmaalle isän oppiin yli vuoden ajaksi. Konflikteja ei päässyt syntymään. Asumme molemmat Porvoossa, joten välillä kuljimme työmatkat kimppakyydillä. Kotimatkoilla oli hyvä keskustella työpäivän tapahtumista, välillä vähän kiivaamminkin.

Katja työskentelee tällä hetkellä työnjohtajana Pasilassa YLE Luova-talo -projektissa, jonne Aapo-isä tuli kuvattavaksi. Kaksikko on aiemmin työskennellyt myös samalla työmaalla.

Lue myös muut "Työntekijän matkassa"-jutut:

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö