Työntekijän matkassa: Kirkon rappusia ja koskettavia hetkiä

Julkaistu:

Mikä työ on semmoinen, missä kivutaan kirkon rappusia, vastaillaan päiväkotilasten kysymyksiin, ajellaan ympäri Helsinkiä ja pyyhkäistään välillä kyyneleitä silmäkulmasta? Se on IV-huoltoasentaja Heikki Ainasojan, 52, työ – ja hieno työ kuulemma onkin.

Helsingin Punavuoressa sijaitseva Mikael Agricolan kirkko on yksi Heikki Ainasojan vaativimmista huoltokohteista

Miten menee?

Tänään eivät työt ole menneet ihan putkeen, kun autosta hajosi aamulla rengas. Nyt olen Munkkivuoren kirkon konehuoneessa tutkimassa kirkkosalin lattialämmitysjärjestelmän vuotoa.

Mitä teet Constissa?

Toimin IV-huoltoasentajana Consti Talotekniikassa ja vastaan Helsingin seurakuntayhtymän kiinteistöistä eli kirkoista, seurakuntataloista, asunnoista, leirikeskuksista, ja kuuluu joukkoon yksi nuorisotalokin. Jos en ole kohteissa, istun tarkkailemassa yhtymän valvomossa.

Tykkäätkö työstäsi?

Todella paljon. Ennen Constia työskentelin 25 vuotta telakkateollisuudessa koekäyttöosastolla ja neljä vuotta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Niihin verrattuna tämä on huomattavasti vapaampaa. Vuoden kokemuksen perusteella en osaa edes sanoa, mikä täällä ei olisi hyvin!

Mitä normaalista poikkeavaa työkeikoilta on jäänyt mieleen?

Yhdellä palohälyttimien ja sammutuspeitteiden vaihtokierroksella päädyin todellisen hamstraajan kotiin, mitä ei helpolla unohda. Ja se nyt on aina mukavaa, kun päiväkotikäynneillä pikkulapset tulevat kyselemään kaikenlaista. Ne tenttaukset piristävät päivän.

Nimeä Helsingin hienoimmat kirkot.

Uusimmat kirkot, kuten paanuista tehty Viikin kirkko, ovat hienoja. Oma lukunsa on tietysti Helsingin tuomiokirkko, missä teen kuukausittain sprinkler-kokeen. Mikael Agricolan kirkko taas on puitteiltaan vaativa, koska siellä joutuu kiipeämään suodattimet käsissään kapeissa portaikoissa 66 askelmaa päästäkseen välikatolle. Myös Puotilan kappeli on upea.

Mikä on vaikeinta työssäsi?

Tässä työssä näkee paljon sellaista, mihin ihmisillä ei yleensä ole pääsyä. Huollan myös krematorioita, ja olen nähnyt uunit myös toiminnassa. Kerran näin vajaan metrin mittaisen arkun, mikä kosketti syvästi.

Mitä teet töiden jälkeen?

Ihan ensimmäiseksi tulee vietyä koirat ulos. Kotona on myös pieni kuntosali. Niin ja laskettelusukset on taas jo kaivettu tätä kautta varten esiin. Laskuseura löytyy läheltä: kolmesta aikuisesta lapsesta kaksi asuu vielä kotona.

Mistä haaveilet?

Vaimon kanssa pitäisi päästä yhteisymmärrykseen siitä, että hankkisimme Kanarialta talvimajoituspaikan eläkevuosiksi.

Lue myös muut "Työntekijän matkassa"-jutut:

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö