Suomen parasta terveyskeskusta tekemässä – ajatuksia allianssiurakoinnin ympärillä

Julkaistu:

myllynkulma_jarvenpaan_terveyskeskus-1024x514

Consti Talotekniikka on vahvasti mukana Järvenpään uuden sosiaali- ja terveyskeskuksen rakentamisessa NCC:n aliurakoitsijana. Constin vastuulla on talotekniikkaurakoinnin lisäksi talotekniikan suunnittelun ohjaus. Kunnianhimoisessa projektissa Järvenpään kaupunki haluaa luoda Suomen parhaan terveyskeskuksen.

Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskuksen allianssiurakka on jaettu kahteen vaiheeseen, kiinteään osaan ja muuntuvaan osaan. Kiinteään osaan, jota parhaillaan tehdään, kuuluvat talotekniikan osalta IV-konehuoneet, lämmönjakohuoneet ja sähköpääkeskukset sekä talotekniikan pystynousut. Kaikki muu sisältyy muuntuvaan osaan, jota tällä hetkellä suunnitellaan.

– Urakkatapa on uudenlainen, ja tässä halutaan löytää joustava ja tehokas ratkaisu vaativan kohteen rakentamiseen. Rakennus jakaantuu kolmeen lohkoon ja ensimmäinen niistä on nyt talotekniikan asennusvaiheessa konehuoneiden osalta, sanoo Consti Talotekniikan projektipäällikkö Tuomo Kevarinmäki.

Työmaan suoja-aidoissa Järvenpään kaupunki kertoo, että Myllynkulman tontille nousee Suomen paras terveyskeskus. Rima on korkealla ja se innostaa rakentajia.

– Pyrimme suunnittelussa huolehtimaan, että tilaajan tavoite toteutuu. Tekniikassa haemme kuhunkin kohtaan varmimpia valintoja ja tunnettuja, hyviä ratkaisuja, Tuomo Kevarimäki kertoo.

Suunnittelun ohjaus isossa roolissa

– Suunnittelusopimukset ovat NCC:n nimissä, mutta Consti osallistuu talotekniikan suunnittelun ohjaukseen. Aikataulun ja suunnittelijatiimin sparraaminen on päätehtäväni. Samalla valvon, että tekninen sisältö on juuri sitä mistä on sovittu ja kustannukset vastaavat odotuksia. Olen ollut tässä kiinni kokopäiväisesti jo helmi-maaliskuun vaihteesta lähtien, kertoo talotekniikan suunnittelun ohjauksesta projektissa vastaava Heikki Leskinen Consti Talotekniikasta.

– Boost Brothers oli tehnyt lähtötietoluettelon vuosi sitten ja siitä saimme hyvän teknisen pohjan työlle. Nyt seuraan sekä menossa olevien asennusten lisäsuunnittelutarpeita että muuntuvan osan suunnittelua, Heikki jatkaa.

Talotekniikkaurakoitsija kuuluisi allianssiurakan johtoryhmään

Allianssiurakat ovat lisääntyneet viime vuosina valtion ja kuntien suurimmissa hankkeissa. Consti on mukana useassa niistä.

– Strategiamme mukaisesti olemme aktiivisesti lähteneet mukaan neuvottelu- ja yhteistyöhankkeisiin. Esimerkiksi suunnitteluosaamisemme palvelee tällaisia hankkeita mainiosti, valottaa Consti Talotekniikan pääkaupunkiseudun yksikön johtaja Marko Rouvinen.

Monen toimijan urakoissa Rouvinen kaipaisi modernin talotekniikan painoarvon tunnistamista.

– Talotekniikka alkaa olla niin keskeisessä roolissa vaativien rakennusten, kuten tällaisten terveyskeskusten, toiminnassa, että mielestäni talotekniikasta vastaavan urakoitsijan kuuluisi aina istua allianssin johtoryhmässä. Järvenpäässä yhteistyö on ollut mallikasta ja tieto kulkee, mutta varsinkin suunnittelua ajatellen saisimme johtoryhmän kautta vielä hieman lisää reagointiaikaa. Se hyödyttäisi niin pääurakoitsijaa, tilaajaa kuin meitäkin, Rouvinen arvioi.

Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus valmistuu kaupungin keskustan tuntumaan Helsinginkadun ja Myllytien kulmatontille puolentoista vuoden kuluttua.

Lue myös Talotekniikkalehden artikkeli: Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus rakentuu avoimesti

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö