Lämmitysjärjestelmä kannattaa huoltaa hyvissä ajoin ennen pakkasia

Julkaistu:

Kesä on lopuillaan ja lämmityskausi ovella.  Ja sehän yllättää joka vuosi!

Lämmitysjärjestelmät tarvitsevat huoltoa ja tarkastuksia niin kuin muukin talotekniikka. LVI-ammattilaisen tekemä tarkastus on hyvä teettää ainakin kerran vuodessa, hyvissä ajoin ennen lämmityskauden alkua.

Tässä artikkelissa käsitellään vesikiertoista kaukolämpöjärjestelmää. Monet perusasiat pätevät kuitenkin myös muihin lämmönlähteisiin.

Tärkeimmät tarkastettavat asiat lämmitysjärjestelmässä on pumput (LJ, IV, LVK). Niistä kuunnellaan laakeriäänet ja tarkastetaan liittimien tiiviydet vuotojen varalta. Kaukolämpölaitteistossa tarkastetaan myös lämmönsiirtimien liittimien tiiviydet. Yleensä siirtimiä on kolme tai neljä: patteriverkosto, lämmin käyttövesi, ilmastointi ja yhä useammin myös katulämmitys.

Riittävästi painetta -mutta ei liikaa

Tärkeää on tarkastaa myös lämmitysverkostojen painetaso. Oikeaan painetasoon vaikuttaa lämmitysjärjestelmän korkein kohta. Kun muistaa, että 10 baarin paine vastaa 10 metrin vesipatsasta ja kun lasketaan kerroskorkeudeksi 3 metriä, niin viisikerroksisen kiinteistön lämmitysverkoston paine pitäisi olla 1,5 bar+ 0,3 bar eli 1,8 bar. Verkoston paine ei saa olla myöskään liian suuri, koska se rasittaa järjestelmää.

Seuraavaksi tarkastetaan paisunta-astian esipaine. Sitä varten paisunta-astia tyhjennetään vedestä. Jos paisunta-astiaan on lisättävä esipainetta, siihen lisätään typpeä, ei ilmaa. Paisunta-astian uusimistarve tulee eteen, jos esipaine ei pysy typpeäkään lisäämällä. Tyypillinen paisunta-astian ikä on noin 10 vuotta.

Vielä tarkistettavia asioita ovat lämpö- ja painemittarit toimivuus sekä varoventtiilit.

On hyvä muistaa, että lämmitysverkosto on ns. suljettu järjestelmä. Sinne ei siis tarvitse lisätä vettä, jos missään ei ole vuotoja. Myöskään lämmityspattereita ei tarvitse ilmata, jos järjestelmä on ehjä.

Kesän jälkeen pitää vielä tarkistaa, että ns. kesäsulku on varmasti auki, jotta lämmitys toimii. Venttiilin kahvassa tai lähellä yleensä lukee ”kesäsulku”.

Huollon yhteydessä kannattaa samalla puhdistaa putkistossa oleva lianerotin eli ”mutapussi” ja uusia sen tiivisteet.

Ennakointi säästää rahaa

Vuosihuollolla saa helposti ja edullisesti pidennettyä lämmitysjärjestelmän toimivuutta ja ikää. Samalla vältytään ikäviltä yllätyksiltä lämmityskaudella. Taloteknisten järjestelmien ja kiinteistön ennakoiva huolto tulee noin 30 prosenttia halvemmaksi kuin korjaaminen kiireellisesti viikonloppuna tai joulunpyhinä.

Huoletonta tulevaa lämmityskautta!

 

Marko Kempas

Asiakkuuspäällikkö

Consti Talotekniikka, Service

Puh. +35850 3375 171

marko.kempas@consti.fi

 

 

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö