Helsingin yhteislyseon LVIS-remonttiin tartuttiin ennen ongelmia

Julkaistu:

Julkisten rakennusten sisäilmaongelma on räjähtämässä käsiin. Eniten sisäilman aiheuttamia terveyshaittoja esiintyy 1960–80-luvuilla rakennetuissa kouluissa ja päiväkodeissa. Toki poikkeuksiakin on. Yksi niistä on vuonna 1971 valmistunut Helsingin yhteislyseo, jossa sisäilmaongelmilta on vältytty huolellisen kunnossapidon ansiosta.

Vuoden 2017 Rakennetun omaisuuden tila ROTI-raportin mukaan jo joka viides julkinen rakennus
on vaurioitunut. Ympäristöministeriön arvion mukaan huonolle sisäilmalle altistuu päivittäin noin 600 000–800 000 suomalaista. Sisäilmaongelmat liittyvät hyvin usein ilmanvaihtoon.
Helsingin yhteislyseossa (HYL) LVIS-peruskorjaus toteutettiin ennen kuin koulussa havaittiin ongelmia. Verolliselta hinnaltaan 8,3 miljoonan euron LVIS-peruskorjauksessa uusittiin rakennuksen tekniikka kokonaisuudessaan. Hankkeen pääurakoitsijana toimi Consti. Remontin ajurina toimi käyttöikänsä päähän tullut ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmä. Sisäilman hiilidioksidipitoisuudet olivat liian korkeat, ja etenkin talvisaikaan lämmön jakautuminen oli epätasaista.

– Uusien IV-koneiden ja lämmöntalteenoton ansiosta ilmanvaihto päivittyi nykyvaatimusten mukaiseksi, sanoo Constin työmaapäällikkö Ilkka Raiski.

Nopeaa reagointia vikatilanteissa

Kiinteistön hyvällä hoidolla, kunnossapidolla ja oikealla käytöllä on estetty kosteusvaurioiden syntyä ja ongelmien eskaloitumista.

– Aina ei tarvitse odottaa hometta ja muita ongelmia, jotta olosuhteita voidaan parantaa, muistuttaa hankkeen rakennuttajana toiminut toimitusjohtaja Pauli Marin Marincon Oy:stä. Kiinteistönhuollosta vastaavat koulun yhteydessä asuvat vahtimestari ja kouluisäntä.

– He havaitsevat mahdolliset ongelmat nopeasti ja tarttuvat niihin välittömästi. Ennakoivalla kiinteistönhuollolla asioita on päästy viemään eteenpäin. Siten on säästetty kustannuksissa sekä ehkäisty mahdollisia terveys- ja viihtyvyyshaittoja, kertoo HYL:n rehtori Jussi Sutinen.

HYL on yksi kaupungin noin 20 yksityiskoulusta, jotka kukin toimivat voittoa tavoittelemattomien yhtiöiden ylläpitäminä. Koulutyö HYL:ssa ei poikkea julkisen puolen kouluista. Sen rahoitus tulee sataprosenttisesti valtiolta.

– Päätöksenteko-organisaatiomme on ketterä. Ongelmien ilmetessä voimme viedä hanketta nopeasti eteenpäin joko omalla tai kaupungin lainarahalla, Sutinen selvittää.

Energiakustannuksiin roima pudotus

Remontin jälkeen koulurakennuksen energiakustannusten arvioidaan pienentyvän jopa
70 prosenttia. Uusittu valaistus ja entistä energiatehokkaampi ilmanvaihto tuovat merkittäviä säästöjä vuositasolla. Ilmanvaihdon uusimisen myötä luokkiin saadaan moninkertainen ilmamäärä aiempaan verrattuna.

– Kun hiilidioksiditasot pysyvät matalalla, oppilaat pysyvät virkeämpinä ja oppimistulokset paranevat, Marin arvioi.

Koulun sisäilma paranee myös uusien, turvallisten pintamateriaalien ansiosta.
– Kaikki sisäpinnat on päivitetty nykysäädösten mukaisesti turvallisiksi luokitetuilla, mahdollisimman vähäpäästöisillä rakennusmateriaaleilla, Raiski kertoo.

Lue myös: Siitepöly ja siemenet tukkivat nyt suodattimia – 5 tapaa välttää sisäilmaongelmat

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö