Hakapaavon peruskorjaus – pakollisen menoerän sijaan mahdollisuus kehittää taloa

Julkaistu:

hakapaavo_tengbomerikssonarkkitehditoy-1024x577
Kuva: Tengbom Eriksson Arkkitehdit Oy

Hyvinkään Hakapaavo on esimerkki kerrostalosta, jonka peruskorjaus nähdään kuluerän sijaan arvon kasvattajana. Urakan yhteydessä tehtävät uudistukset, kuten lisäkerros ja energiakorjaukset, tuovat kiinteistölle merkittävää taloudellisesta lisäarvoa.

Hakapaavo on Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:n kerrostalo vuodelta 1972. Consti tekee kohteen ST-urakkana, eli yritys vastaa sekä suunnittelusta että korjausurakoinnista. Urakan arvo on runsaat 6 miljoonaa euroa.

Suunnittelutyö käynnistettiin kesällä 2014. Tällä hetkellä käynnissä on saneerausvaihe, joka saadaan kokonaisuudessaan valmiiksi kesällä 2016. Urakassa uusitaan talon julkisivu ikkunoineen ja tehdään sisätiloissa kattava peruskorjaus.

Peruskorjauksen suurimmat kiintopisteet ovat puinen lisäkerros ja ilmanvaihto lämmön talteenotolla. Rohkeat uudistukset kertovat, ettei tilaajan tavoitteena ei ollut pelkkä vanhan korjaaminen, vaan pakollisen menoerän sijaan urakassa nähdään mahdollisuus kehittää taloa.

– Meillä on kiinteistöjen saneerauksessa kaksi päätavoitetta: kannattavuuden parantaminen ja omaisuuden arvon kasvattaminen pitkällä tähtäimellä. Hakapaavon veden- ja energiansäästöratkaisut, lisäkerros ja kattava peruskorjaus toteuttavat juuri tätä strategiaa, Hyvinkään Vuokra-asunnot Oy:n talouspäällikkö Minna Näppä kertoo.

Lämmöstä talteen yli 80 prosenttia

Hakapaavon energiatehokkuus on mietitty kokonaisvaltaisesti. Julkisivuille tulee lisää lämmöneristystä, ikkunat vaihdetaan energiatehokkaampiin vaihtoehtoihin ja yleistiloihin ja pihalle asennetaan LED-valaistus. Asuntojen vedenkulutusmittarit ja vettä säästävät vesikalusteet laskevat vedenkulutusta.

Tutkimusten mukaan keskimäärin 40 prosenttia rakennusten lämmöstä häviää ilmanvaihdon kautta. Hakapaavon moderni ilmanvaihdon lämmöntalteenottoratkaisu saa lämmöstä talteen yli 80 prosenttia.

– Hakapaavon kaltaisia ilmanvaihtoratkaisuja on tehty vanhoihin kerrostaloihin Suomessa vasta muutama. Uskon, että ratkaisu tulee yleistymään. Energiasäästöt ovat merkittäviä, ja tuotemarkkinoillekin on tullut uusia modulaarisia tekniikkaseinäratkaisuja, jotka esivalmisteisina helpottavat hormirakentamisessa, Consti Julkisivujen Asuntokorjausyksikön projektipäällikkö Irmeli Mäkelä sanoo.

Puiseen lisäkerrokseen päädyttiin siksi, että puu kuormittaa kevyenä materiaalina vanhoja tukirakenteita maltillisesti. Elementit rakennetaan tehtaalla valmiiksi, jolloin lisäkerroksen asennusvaihe työmaalla jää lyhyeksi.

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö