Elinkaariallianssi olisi hyvä ratkaisu koulujen homeongelmaan

Julkaistu:

Koulujen ja muiden julkisten rakennusten sisäilmaongelma on paisunut niin suureksi, että hallitus on päättänyt käynnistää asian ratkaisemiseksi Terveiden tilojen vuosikymmen -ohjelman.

Syitä tilanteeseen löydetään niin rakentamisesta, ylläpidosta kuin käytöstäkin. Edes korjaamalla eivät ongelmat aina poistu, vaan kouluja ehdotetaan purettaviksi. Kaiken lisäksi myös väistötilat homehtuvat.

Tämän katastrofin edessä herää kysymys, osataanko Suomessa ollenkaan rakentaa tai korjata. Nyt huomio kannattaisikin kiinnittää tärkeään kiinteistökannan osa-alueeseen, elinkaarimallilla toteutettuihin kouluihin.

Kyseessä on toteutusmuoto, jossa sama yksityinen toimija vastaa koulun suunnittelusta, toteuttamisesta ja ylläpidosta 20–25 vuoden ajan. Elinkaarimallilla on rakennettu ja korjattu useita kymmeniä kouluja, päiväkoteja ja niihin liittyviä muita tiloja, kuten uimahalleja ja liikuntatiloja noin 15 vuoden ajan, joten kokemuksia on.

Kirjoitus on julkaistu Kauppalehden Debatti palstalla 10.7.2017. Lue Marko Holopaisen kirjoitus kokonaisuudessaan täältä.

Lue kaikki Uutiset

Jätä tarjouspyyntö